Polsku se válka s Bruselem hodí. Kaczyński chce moc a pomstít bratra, říká jeho bývalý kolega

Lucie Bednárová

Polské vládnoucí straně Právo a spravedlnosti (PiS), kterou vede Jaroslaw Kaczyński, hraje ostrá kritika Evropské komise kvůli kontroverzní soudní reformě do karet. Souboj může využít jako munici do dalších parlamentních voleb, které pomohou Kaczyńskému zůstat u moci. „Jaroslaw Kazcyński chce osobní pomstu za smrt svého bratra Lecha, a proto si potřebuje udržet moc i po roce 2019. Chce za každou cenu dostat opoziční politiky, které veřejně označil za bratrovy vrahy, do vězení,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ polský politik Marek Migalski, který byl za PiS v letech 2009-2014 zvolen do Evropského parlamentu. Posléze se však s Kaczyńským ideově rozešel. Jaký další vývoj lze očekávat? Může polská vláda počítat se sankcemi, kterými ji hrozí Brusel? A co si myslí obyčejní Poláci? I o tom se v rozhovoru vedla řeč.

Polský parlament schválil kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu. Evropská komise ale tvrdí, že justiční reforma ruší dělbu moci v zemi, a kritické hlasy zaznívají i od polské opozice. Mluví se o tom, že Polsko je na cestě k autoritářskému nebo dokonce diktátorskému režimu. Jak vážná je situace?

Polsko na cestě k autoritářskému režimu mi přijde jako výstižný popis situace. Možná bych to ještě upravil a řekl bych, že se jedná o „hybridní diktátorský režim“. V tuto chvíli nás nelze považovat za běžnou liberální demokracii západoevropského střihu, protože nemáme řádně fungující ústavní soud. Je pod kontrolou vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). To samé platí také o veřejných médiích. Ta jsou zcela ovládána lidmi, kteří do nich byli dosazení vládnoucí stranou. Dokonce šéf veřejnoprávní televize byl jejím někdejším členem. Samozřejmě se k tomu přidává ještě to, že PiS má většinu i v parlamentu.

Jídlo ze supermarketů způsobuje demenci, vydělávají na vašem přejídání, varuje odbornice

sinfin.digital