„Pořád prší, všude jsou těla." Masivní sesuv půdy v Kolumbil pohřbil přes 250 lidí, obětí bude ale víc

ČTK

raz

Předvečer, průběh a dozvuky sobotní tragédie na jihozápadě Kolumbie, kde si sesuvy půdy a záplavy vyžádaly více než 250 mrtvých, vylíčili svědci jako tragédii nejen s velkým počtem obětí, ale i obrovskými materiálními škodami. „Každý den prší a silnice jsou vymleté. Někde dokonce žádné nebyly," napsal ČTK Marek Jelínek, který se s několika dalšími Čechy v oblasti pohyboval. "Nedokážeme to úplně chápat, vždyť jsme tam před pár dny byli. Řeka vypadala ale klidně. Problém je, že ráno jsou obrovské lijáky, a pak navečer. Nebylo dne, kdy nepršelo. Prší i tady v Ekvádoru asi 180 kilometrů od (města) Mocoa," uvedl Jelínek.

Neštěstí se stalo ve městě Mocoa s přibližně 40.000 obyvateli, správním středisku provincie Putumayo, která leží poblíž hranice s Ekvádorem. Sesuvy vyvolaly silné deště v noci z pátku na sobotu místního času, které rozvodnily několik řek. Bláto a usazeniny se následně navalily na domy a ulice v Mocoa.

Do oblasti, kde zasahuje armáda, přijel prezident Juan Manuel Santos, který vyhlásil v regionu stav nouze. K pohromě přispěla i změna klimatu, upozornil vedoucí delegace OSN v Kolumbii Martin Santiago.

Dobrodružný příběh kontrarevolucionáře, který chce vládnout Libyi a Moskva mu v tom pomáhá

sinfin.digital