Porušuje Norsko práva vraha? Breivik se vrací před soud

Eliška Kubátová

V Norsku začíná odvolací soud s teroristou Andersem Breivikem, který si stěžuje, že Norsko porušuje některá jeho práva. Soud mu dal loni za pravdu zejména kvůli jeho izolaci od ostatních vězňů. Norové jsou z námitek muže, který v roce 2011 zavraždil 77 lidí, rozhořčení. Od tragické události už chtějí mít klid.

„Někteří to vnímají jako drzost, a to hlavně vzhledem k tomu, kolik lidí chladnokrevně zabil, vůbec je nešetřil a celý čin měl důkladně promyšlený. Dnes kvůli tomu nejeví žádnou lítost. Jediné, čeho lituje, je, že nedokázal zabít víc lidí. Takové výroky zasahují hlavně přeživší a jejich blízké,“ řekl pro INFO.CZ publicista žijící střídavě v Česku a Norsku Yngvar Brenna.

Soud poslal Breivika na 21 let do vězení potom, co v roce 2011 nechal ve vládní čtvrti v Oslu vybuchnout bombu, která usmrtila osm lidí. Následně na ostrově Utoya postřílel 69 účastníků tábora sociálnědemokratické mládeže. Nejznámější norský terorista se cítí být nevinen. Jak uvedl po spáchání masakru, k činu ho dohnala vláda svou přistěhovaleckou politikou a jediné co chtěl, bylo zachránit zemi před islamisty.

Zbrojaři mají rekordní zisky. Nahrávají jim války i obavy z terorismu

sinfin.digital