Pošlete víc vojáků do Afghánistánu, radí Trumpovi jeho poradci. Chtějí si došlápnout na Taliban

luš

Poradci Bílého domu navrhli prezidentovi Donaldu Trumpovi výraznou změnu v politice vůči Afghánistánu, která by Spojené státy prakticky vrátila do válečného stavu s hnutím Taliban. Napsal to v pondělí list The Washington Post. Plán, který dosud prezident neschválil, počítá se zvýšením vojenské účasti USA v konfliktu s cílem přinutit Taliban k jednání.

List napsal, že počet amerických vojáků působících v Afghánistánu by se z nynějších 8400 měl zvýšit o nejméně 3000 mužů. Počítá se údajně i s žádostí adresovanou ostatním členům NATO, aby i oni stejným způsobem zvýšili stavy svých vojáků v Afghánistánu.

Nová strategie je výsledkem zevrubné politické analýzy, kterou Trump nařídil, aby zvrátil zhoršující se bezpečnostní situaci v Afghánistánu, řekly washingtonskému listu nejmenované zdroje.

Plán, který má podporu hlavních členů vlády, zmocňuje Pentagon - nikoli Bílý dům -, aby určoval počty vojáků v Afghánistánu a dával armádnímu velení daleko širší pravomoci k leteckým útokům proti bojovníkům Talibanu. Zrušil by také nařízení dřívější vlády, které omezuje pohyb amerických vojenských poradců na afghánském bojišti.

sinfin.digital