Před rokem 1989 je vyzbrojila Severní Korea. Teď jsou Spojené Arabské Emiráty na cestě stát se regionální velmocí

Ondřej Fér

Vypálil jsme rakety na jaderná zařízení u Abú Dhabí. To aspoň tvrdí Hútíové, jemenské povstalecké hnutí. Ozbrojené síly Spojených arabských emirátů (SAE) toto tvrzení obratem popřely. Ačkoliv se nic nestalo, událost otevřela otázku rozložení sil v oblasti Perského zálivu. Ukazuje se, že SAE systematicky pracují na tom stát se regionální velmocí.

Všechno nasvědčuje tomu, že zpráva o napadení Abú Dhabí raketami byla ze strany Hútíů s pravděpodobností blížící se jistotě propagandistickým pokusem. Jemenští rebelové se v poslední době dostávají do stále svízelnější situace. Přicházejí o podporovatele v Jemenu i za jeho hranicemi. Tři roky Hútíové tyranizovali Jemen, teď jejich aktivita podle všeho vadne.

Ghanem Nuseibeh, ředitel nezávislé analytické organizace Cornerstone Global Associates, agentuře Bloomberg řekl, že se Hútíové snaží vyvolat zdání síly. “Proto předstírají, že jsou stále ještě schopní zasazovat tvrdé údery. Těžko už ale hledají někoho, kdo by jim to uvěřil,” uvedl Nuseibeh.

Reakce autorit Spojených arabských emirátů ale ukázala, jak silný se naopak cítí tento stát. SAE svou komunikačně otevřenou reakcí na tvrzení, že jejich území bylo napadeno, prokázalo, že Emiráty míří k postavení sebevědomého hráče na geopolitcké šachovnici.

Sultan Barakat, hlavní analytik respektovaného think tanku Center for Conflict and Humanitarian Studies, to řekl jednoznačně: “Ekonomickou mocností už Emiráty jsou. Nyní chtějí být i mocností ve vojenské oblasti.”

Mluvit stejnou řečí

Emiráty, které tento víkend ve velkém stylu oslavily svoje šestačtyřicáté narozeniny, obecně platí za jednu z nejbohatších a nejstabilnějších zemí celého regionu. Přitom není snadné říct, jestli bohatství země způsobuje její stabilitu, nebo stabilita bohatství. Každopádně přísný, ale nejen na místní poměry tolerantní režim je pro globální velmoci vyhledávaným a cenným spojencem. SAE se orientuje především na země, k nimž má historické vazby, tedy na Velkou Británii a na Francii.

sinfin.digital