Před soud dostala Miloševiče, vyšetřování zločinů v Sýrii teď vzdává. Jsme bezmocní, říká slavná prokurátorka

ČTK

raz

Renomovaná bývalá prokurátorka stíhající válečné zločince Carla Del Ponteová ohlásila, že odchází z komise OSN vyšetřující porušování lidských práv a válečné zločiny v Sýrii. Vysvětlila, že je zklamaná, že komise "naprosto nic nedělá", protože nemá politickou podporu ze strany Rady bezpečnosti OSN, a tak slouží jen jako "alibi". Současně kritizovala obě strany konfliktu v Sýrii.

"Jsem zklamaná, vzdávám to. Už jsem napsala rezignační dopis a odešlu jej v nejbližších dnech," řekla švýcarskému listu Blick bývalá švýcarská generální prokurátorka, která si udělala renomé vyšetřováním zločinů proti lidskosti v bývalé Jugoslávii a Rwandě. Dodala však, že se ještě zúčastní zářijového zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě, než definitivně odejde.

Komise pro vyšetřování v Sýrii vydala prohlášení, ve kterém ocenila příspěvek a úsilí Del Ponteová o nastolení spravedlnosti. Současně zdůraznila, že "práce musí pokračovat", a to "ve jménu nesčetných Syřanů, kteří se stali oběťmi nejhoršího porušování lidských práv a zločinů", a proto je práce komise potřebná jako nikdy dříve.

Komisi pro nezávislé vyšetřování v Sýrii vytvořila v srpnu 2011, několik měsíců po vypuknutí konfliktu, Rada OSN pro lidská práva. Del Ponteová se přidala ke komisi v září 2012. Komise, kterou vede Brazilec Paulo Pinheiro, vydala mnoho zpráv, ale Damašek ji nikdy nepovolil navštívit Sýrii.

"Nemohu déle být v této komisi..., (protože) jsme bezmocní," vysvětlila Del Ponteová a vyčetla členům Rady bezpečnosti OSN, že "nechtějí nastolit spravedlnost" v Sýrii.

sinfin.digital