Překvapivý advokát. Saúdský princ podpořil ženy za volantem

Info.cz

Saúdská Arábie je přísnými pravidly pro ženy, včetně zákazu řízení, světově známá. Loni v prosinci mohly poprvé volit v místních volbách. Teď princ Alwaleed bin Tatal na svůj Twitter napsal: „Zastavte diskuzi. Je čas, aby ženy řídily.“ A i takové gesto se v zemi, jako je Saúdská Arábie počítá.

Ve čtyřstránkovém dopise, který zveřejnil na svých webových stránkách, princ argumentuje, že je „nejvyšší čas, aby saúdské ženy začaly řídit svá auta.“ Své názory opírá o ekonomické údaje, kdy je podle něj vypláceno zahraničním řidičům až 1 000 dolarů za to, že vozí saúdské ženy. Náklady pak přispívají k odlivu peněz z domácností.

Relativně málo žen má v Saúdské Arábii zaměstnání, což je dlouhodobým problémem království, které se diverzifikací snaží být méně závislé na zahraničních pracovnících.

Absurdní zákaz podle prince nemůže být bráněn z pohledu náboženského práva. „Takový zákaz je v podstatě o porušování práv žen, zejména pokud bude existovat i poté, co ženy získaly právo na vzdělání a placené zaměstnání,“ napsal. Zrušení omezení by prý přispělo ke stimulaci ekonomiky, a to také díky tomu, že by se království mohlo eventuálně obejít bez služeb až jednoho milionu řidičů.

sinfin.digital