Přes sto tisíc Čechů a Slováků je v USA nelegálně, hrozí jim deportace, říká imigrační právník

Téměř čtyři měsíce od zvolení prezidenta Donalda Trumpa se imigrační prostředí v USA rapidně změnilo. Obamův vstřícný přístup k migrantům je zapomenut, prezident Trump vydává množství protiimigračních dekretů, imigrační úředníci pořádají rozsáhlé razie a deportují jako na běžícím páse. Co si změně imigračního prostředí myslí imigrační právník působící v Miami Matúš Varga?

Před téměř čtyřmi měsíci se úřadu prezidenta USA ujal Donald Trump. Co se od té doby změnilo?

Z pohledu imigračního práva je hlavní změnou to, že americký imigrační úřad nyní deportuje každého, na koho přijde. Dříve byla běžná praxe taková, že do imigrační vazby se dostávali především lidé, u nichž se projevil nelegální pobyt až poté, co se dostali do konfliktu se zákonem. Americký imigrační úřad ale nyní v prosazování imigračního práva postupuje velmi agresivně, vykonává mnoho kontrol, při nichž lustruje obyvatele celých domovních bloků. Například u nás v Miami nyní kontrolovali jejich agenti celé pláže.

Jak ony kontroly probíhají? A je v USA nyní jednodušší někoho takto udat?

Ano, setkal jsem se, že se udávali lidé navzájem. A občas je imigrační úřad zadržel, občas nikoliv. Pokud imigrační úřad dostane oznámení, tak vykoná buď domovní razii, anebo razii u zaměstnavatele. Další možností jak se dostat do jeho hledáčku je být náhodně zkontrolován: zastavit vás mohou na ulici, na letišti, zkrátka ve veřejném prostoru. A pak, pokud spácháte nějaký přestupek nebo trestný čin, tak vás úředníci rovněž prověří, jestli jste v USA legálně. Množství těch kontrol je nicméně závislé od naplněnosti věznic.

Takže pokud jsou věznice naplněné, zatýká se méně?

Přesně tak. V USA provozují věznice i soukromí vlastníci, kteří mají s americkou vládou smlouvy. Federální imigrační úřad umisťuje tyto lidi do těchto věznic, pokud je však jejich kapacita naplněna nebo pokud je imigrační úřad na štíru s rozpočtem, tak ony zátahy proti nelegálním imigrantům nejsou tak časté, tak agresivní. Pokud úřad má místa, kam ty ilegální imigranty umístit, tak je jejich politika agresivnější, pokud ta místa nemají, tak jsou spíše utlumenější.

Je to takto spravedlivé? Zatýkat podle míry naplněnosti věznic?

Těžko soudit. V USA to zkrátka funguje takovýmto způsobem a je to do jisté míry byznys jako každý jiný. Soukromé firmy provozující věznice se samozřejmě snaží maximalizovat svůj profit, což mimo jiné znamená, že chtějí mít své věznice plné. Americká vláda však rovněž chce vykonávat zákony, které přijímá, takže je to do jisté míry provázané dohromady. Mimochodem – pobyt jednoho člověka v soukromém vězení vyjde vládu až na několik set dolarů denně.

sinfin.digital