Převrat v Zimbabwe? Na hlavní město míří tanky, situace je napjatá

ČTK

Radka Zítková

Na hlavní město Zimbabwe Harare míří skupina čtyř tanků, informují o tom svědci, na které se odvolává agentura Reuters. V zemi se mluví o možném převratu a to jen den poté, co šéf armády uvedl, že je připravený zakročit, aby ukončil čistku stoupenců sesazeného viceprezidenta Emmersona Mnangagwy. Toho prezident Robert Mugabe odvolal minulý týden. Po dvaceti letech spolupráce prý jevil „známky neloajálnosti." Média už ale tehdy upozorňovala, že jde o snahu uvolnit cestu do čela země pro Mugabeho manželku Grace.

Svědek Reuteru uvedl, že viděl další dva tanky zaparkované na hlavní cestě směrem na Harare. Vojáci, kteří jsou na místě, s novináři odmítli mluvit.

Silná přítomnost je podle zdrojů INFO.CZ už i přímo v Harare. „Situace je napjatá, v zemi se mluví o vojenském převratu, armáda ho v podstatě avizovala," řekl INFO.CZ Mbonisi Zikhali, kanadský novinář původem ze Zimbabwe. Server Khulum Afrika poté upozorňuje, že vojáci už obklíčili i státní televizi ZBC. Kompletně uzavřené je v tuto chvíli podle zdrojů INFO.CZ vojenské velitelství v zemi.

Analýza INFO.CZ: Zlomí diktátorovi Mugabemu vaz dravost jeho ženy?

sinfin.digital