Přichází nová studená válka, věští Clintonová. Rusko podle ní cílí i na Střední Evropu

vkr

Nová studená válka je na obzoru, varuje bývalá americká ministryně zahraničí a neúspěšná kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová. „Rusové stále dělají vše pro to, aby postavili Američany proti sobě. Kromě toho, že hacknuli naše prezidentské volby, tak se snaží hacknout a rozdrobit i jednotu našeho národa,“ tvrdí Clintonová, která je nyní na turné ve Velké Británii, kde se snaží podpořit prodej své nové knihy s názvem „What Happened“. 

„Jsme uprostřed zápasu, kde je na jedné straně liberální demokracie a na straně druhé vzestup autoritarismu a ne-liberalismu. Je to nová studená válka,“ tvrdí Clintonová. Podle bývalé ministryně zahraničí je současná ruská kampaň zodpovědná za vzestup nacionalismu v Evropě, erozi demokracie v Polsku a v Maďarsku a obecnou ztrátu víry v demokracii. A na svědomí má mimo jiné i Brexit.

„Referendum o odtržení Británie se konalo v kontextu velkých lží, voliči dostali velmi mnoho falešných informací. A když to nyní zpětně hodnotím, tak to byla do jisté míry jen předzvěst toho, co se stalo v USA během naší prezidentské volby,“ uvedla Clintonová. „Víme, že Rusové použili Facebook, YouTube, Twitter a dokonce i Pinterest, k tomu, aby tam zaplatili útočné reklamy a sdíleli negativní příběhy, které mě nejen měly ranit, ale měly především rozdmýchat plamen, který následně rozdělil a sežehnul naši společnost,“ dodala neúspěšná prezidentská kandidátka podle deníku Guardian.

A útoky na americkou společnost podle Clintonové přetrvávají. I proto bývalá ministryně žádá, aby kdokoliv, kdo bude shledán vinným ze spolupráce s Moskvou ohledně ovlivňování amerických voleb, byl obžalován i podle civilního práva.

sinfin.digital