Proč má terorismus v Německu méně obětí než ve Francii a Belgii? Islámský stát sází na taktiku strachu

Info.cz

Německem stále otřásá pondělní teroristický útok. V zemi není první, od těch v jiných evropských státech se ale všechny něčím liší. V Paříži si loni v listopadu vyžádaly atentáty 130 obětí, v Belgii letos v březnu 30. Zmíněné útoky byly promyšlenější, útočníci měli nebezpečnější zbraně. Berlín podle odborníků dokáže boj s radikály lépe zvládat, přestože do Německa přišlo v souvislosti s uprchlickou krizí více než milion migrantů z rizikových oblastí.

Exšéf německé rozvědky: Všichni uprchlíci nejsou teroristé, milion jich ale nemá ani doklady

Dosavadní německé útoky byly menší a slabší než ty ve Francii a Belgii. Policie pachatele chytila často ještě před tím, než stihnou útoky provést. Pouze v Düsseldorfu se ukázalo, že podezřelí měli vazby s francouzko-belgickou sítí. Ve většině případů ale aspirující džihádisté nemají přímou podporu zavedených teroristických buněk.

Podle belgického experta na boj s terorismem jsou teroristické buňky velmi efektivní v plánování operací a bez jejich podpory je i vycvičený voják Islámského státu mnohem méně nebezpečný. „Nebo je to prostě jen nějaký nevzdělaný idiot ve vlaku se sekerou, co se radikalizoval přes internet,“ dodává tajný policista,který si přál zůstat v anonymitě, s odkazem na letní útok ve Würzburgu.

sinfin.digital