Prodával tajné informace o KLDR? Kimův bratr se před svou smrtí setkal se „záhadným“ Američanem

ČTK

luš

U malajsijského soudu, který projednává případ žen obviněných z vraždy Kim Čong-nama, bratra severokorejského diktátora, zazněly nové informace. Policejní vyšetřovatel vypověděl, že se Kim Čong-nam čtyři dny před vraždou setkal s blíže neupřesněným Američanem korejského původu. Japonský list Asahi šimbun již dříve uvedl, že Kim Čong-nam, který žil v exilu v Macau a byl kritický k režimu v KLDR, se před svou smrtí setkal s agentem americké rozvědky.

V Malajsii od pondělí pokračuje soudní proces se dvěma ženami původem z Indonésie a Vietnamu, které bratrovi severokorejského diktátora nastříkaly loni 13. února na mezinárodním letišti v Kuala Lumpuru na obličej zakázanou bojovou látku VX. Ze zosnování vraždy Kim Čong-nama jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Pchjongjang jakýkoli podíl na vraždě odmítá.

Obě obviněné tvrdí, že jsou nevinné. Prý byly oklamány a myslely si, že jde o žert natáčený skrytou kamerou. Malajsijská policie je přesvědčena, že ženy dobře věděly, co provádějí. V případě, že budou usvědčeny, hrozí dotyčným trest smrti. Právník Indonésanky Siti Aisyahové dnes před soudem prohlásil, že jeho klientka byla najata malajsijským taxikářem, aby se účastnila japonské show se skrytou kamerou.

Policejní vyšetřovatel Wan Azirul Nizam v pondělí soudu řekl, že Kim Čong-nam přiletěl loni 6. února z Macaa do Kuala Lumpuru a o dva dny později se vydal na malajsijský turistický ostrov Langkawi. Tam se 9. února v hotelu sešel s Američanem korejského původu. Identitu muže ale vyšetřovatel nezná. Potvrdil nicméně, že Kim Čong-nam měl ve svém zavazadle v době svého zavraždění 138 000 dolarů v hotovosti. Jestli peníze se schůzkou na ostrově Langkawi nějak souvisely, se neví.

sinfin.digital