Proklínám tě, Alabamo. Moorova prohra v senátních volbách bude Trumpa bolet

Ondřej Fér

Po více než dvaceti letech vyhrál senátní volby v americké Alabamě demokrat. Doug Jones vymazal z politické mapy republikána Roye Moora. Jonesovo vítězství zmenšilo republikánskou většinu v Senátu na jediný hlas. Důsledek? Velké plány prezidenta Trumpa se ocitají v ohrožení, jeho domácí pozice slábne.


Zeď na americko-mexické hranici, daňová reforma. Dvě z vlajkových lodí Donalda Trumpa dostaly v Alabamě tvrdou ránu. Stačí jenom málo, a bude se dát říct “zásah, potopená.” Zejména daňová reforma je mimořádně nepopulární. Donald Trump pro ni potřebuje získat co nejpřesvědčivější senátní podporu. To se ale s jediným hlasem většiny bude dělat opravdu těžko. Republikánští zástupci z Arizony, Maine a Tennessee navíc už uvedli, že se necítí být vázání povinností hlasovat podle hlavní linie republikánů. Jinak řečeno, vyhlásili Trumpovi neposlušnost.

Donald Trump se nijak netajil tím, že pro něj alabamské volební klání mimořádně důležité. Do poslední chvíle republikánského kandidáta Roye Moora podporoval, zatímco na jeho demokratickém soupeři nenechal nit suchou. Když Trump o Jonesovi řekl, že je „loutka“, bylo to v zásadě ještě to nejmenší. Vítěznou demokratickou vlnu v Senátu ale Trump nezastavil. Jen pro připomenutí: kromě Alabamy demokratičtí kandidáti zvítězili také ve Virginii a v New Jersey.

Trumpův hodný policajt Tillerson. Nabízí Kimovi jednání, válku s KLDR by měl za osobní selhání

sinfin.digital