Proti členství Turecka v EU je už i Merkelová

ČTK

O členství Turecka v EU se diskutovalo dlouhá desetiletí. V posledních měsísích ale vztah EU a Turecka ochladl a proti členství se postupně stavěli představitelé řady států. V úterý i německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že je proti členství Turecka v EU. Znamená to tak v podstatě konec přístupových jednání s Tureckem.  

Německá kancléřka Angela Merkelová řekla v úterý poslancům své Křesťanskodemokratické unie (CDU), že je proti dalším rozhovorům s Tureckem o jeho členství v Evropské unii. Napsal to dnes podle agentury Reuters deník Bild, který se odvolává na zdroje, jež se schůzky zúčastnily. List soudí, že to v podstatě znamená konec přístupových jednání s Ankarou.

Merkelová podle Bildu doporučila poslancům, aby její stanovisko tlumočili voličům, kteří chtěli znát názor CDU na Turecko.

Vztahy mezi Evropskou unií a Tureckem jsou napjaté od nezdařeného červencového pokusu o puč proti prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005. Ke zmrazení těchto jednání kvůli postupu turecké vlády vůči opozici vyzval minulý týden i Evropský parlament (EP).

Prezident Erdogan v úterý v reakci na krok EP prohlásil, že pokud jde o členství v Evropské unii, Turecko ještě na tuto možnost zcela nezanevřelo. Dodal nicméně, že Ankara má i jiné alternativy. Už předtím pohrozil otevřením turecké hranice pro uprchlíky, kteří se chtějí dostat do Evropy.

sinfin.digital