Putinovi trojští koně? Babiš a Zeman ohrožují NATO a zájmy USA, tvrdí bezpečnostní expert

ČTK

luš

Nynější a možné budoucí vedení České republiky ohrožuje americké zájmy a obranné úkoly NATO v oblasti, napsal v pondělí americký zpravodajský server Independent Journal Review (IJR) v komentáři bezpečnostního experta Wesleyho Martina. Podle jeho názoru by se Spojené státy, jejich bezpečnostní složky a ministerstvo zahraničí měly o tuto záležitost zajímat.

Český prezident Miloš Zeman a vůdce vládní strany ANO Andrej Babiš mají kontakty s Ruskem a svými zájmy a svým chováním se projevují prorusky a „proputinovsky“, píše se v komentáři. Kreml možná využívá české vůdce jako nástroj pro ovlivňování politické situace v Česku a „čeští vedoucí představitelé přijímají vliv Ruska a (prezidenta Vladimira) Putina s otevřenou náručí“.

„Prostřednictvím českých politiků se Rusko snaží oslabit vliv Západu ve východní Evropě a neutralizovat a poškodit zemi, která je členem NATO a Evropské unie. Zeman a Babiš se obklopili pochybnými podnikateli napojenými na Rusko a Čínu, kteří mohou být prostředníky Moskvy a Pekingu v srdci Evropy. Takové aktivity jsou nanejvýš znepokojující, protože vrhají velmi špatné světlo na vládu práva v České republice. Soudní stíhání je zpolitizováno, cílem jsou Zemanovi a Babišovi odpůrci,“ uvádí se v komentáři.

Spojené státy by měly aktivně chránit své zájmy ve střední Evropě, protože bezpečnostní situace kolem Ruska se každým dnem zhoršuje. Amerika a její spojenci musejí sledovat, co se děje v České republice, aby čelili potenciálním hrozbám a zabránili podobnému vývoji jinde. „Korupční praktiky Zemana a Babiše nelze ignorovat. Je načase, abychom se soustředili na ruské úsilí obnovit sovětskou sféru vlivu ve střední Evropě počínaje Českou republikou, jejím prezidentem a brzy zvoleným premiérem, konstatuje autor.

sinfin.digital