Putinovo jaderné torpédo může být blamáž. Nebyla by pro Rusko první ani největší

Ondřej Fér

Představení, ve kterém ruský prezident Vladimir Putin velebil nové pozemní, letecké i námořní zbraně, se změnilo v testosteronovou show v duchu toho nejlepšího z filmů s Chuckem Norrisem. Dojem byl velkolepý, nemělo by ale zapadnout, že ruské zbraně si často zažijí premiéru plnou pompy a pak s ostudou zmizí ze scény. Jaderné torpédo typu Status 6 má k tomuto osudu nakročeno asi nejvíc.

Zjednodušeně řečeno je Status 6 podmořská jaderná raketa. Má nejenom atomovou hlavici, ale také atomový pohon. Dlouho bylo považováno za výplod bujné fantazie někoho ze zpravodajské komunity, nová americká Národní obranná strategie ale připouští Status 6 coby reálný zbraňový systém. Mluví o něm jako o „mezikontinentálním podmořském autonomním torpédu s jadernou hlavicí“. Už má dokonce i kódové označení: Kanyon.

Status 6 má podle kusých informací dosah 6200 námořních mil (10 000 km), potopí se do hloubky 3280 m a dokáže vyvinout rychlost až 56 uzlů. Ráže torpéda má činit trojnásobek běžné ráže. Ta je 21 palců, čili 533 milimetrů. To by znamenalo, že Status 6 má průměr zhruba 160 centimetrů. Jaderná nálož by měla mít sílu sto megatun.

Pokud se ruské straně skutečně povedlo takovouto zbraň uvést do nasazeníschopného stavu, měly by Spojené státy coby hlavní potenciální nepřítel Ruska problém. Ponorka by mohla bezpečně z pozice u Kamčatského poloostrova zasáhnout americké západní pobřeží, kde žije 50 milionů lidí. Z Barentsová moře je zase na ráně východní pobřeží Spojených států se 112 miliony obyvatel. Stejně tak existují obrovská populační/průmyslová centra na pobřeží Evropy.

Royal Navy je na dně. Britské námořnictvo slábne a stíhá ho jeden trapas za druhým

sinfin.digital