Putinovo Rusko. Ohlédnutí za volebním divadlem v režii státu

Martin Hrubý

Ruský prezident Vladimir Putin si o uplynulém víkendu zajistil vládu na dalších šest let a Rusko teď pod jeho vedením zřejmě bude ještě více nacionalistické a nebude se vyhýbat konfrontaci se Západem. Není to jen vítězství státem podporované propagandy, ale také výsledek nedostatku charismatu Putinových protikandidátů. Výrazněji z nich uspěl pouze komunistický kandidát Pavel Grudinin – přes snahu Kremlu mu v tom zabránit.

Volby v Rusku připomínaly svátek zvláštního druhu, jak si to naplánovala prezidentská administrativa. V některých volebních místnostech hrála hudba, před budovami, kde se volilo, byla taneční vystoupení, uvnitř probíhala loterie o mobilní telefony nebo se rozdávaly různé slevové kupony. A samozřejmě, místní státní správa či samospráva v některých místech zajišťovala dopravu voličů na vesnicích do volební místnosti a před spoustu z nich bylo možné velmi levně zakoupit občerstvení, některé potraviny a nealkoholické nápoje. „Prostě to tak je, to je úplně normální,“ říká jeden z voličů v kulturním centru městečka Civilsk v Povolží.

Většina voličů samozřejmě hlasovala pro Putina a stávající prezident získal ve volbách téměř 77 procent hlasů. V těch předchozích před šesti lety to bylo „jen“ necelých 64 procent. Volby provázely různé volební podvody, ale nikoliv v takovém rozsahu, že by Putinovo vítězství bylo výsledkem manipulace. Většina voličů pro něj hlasovala dobrovolně a nikdo je k tomu nutil. Po volbách pak většina médií začala Putina oslavovat a například v Tatarstánu chválili jeho program na základě něhož prý zvítězil. Protože jeho protikandidáti nic takového neměli.

Pravda je taková, že naopak Putin jako jediný neměl na rozdíl od svých protikandidátů žádný volební program, za to měl za sebou skvělou propagandistickou mašinérii. Putin byl před volbami prakticky neustále v médiích, zejména v celostátní televizi. Ovšem nikoliv jako kandidát, ale jen jako prezident, díky kterému je na tom Rusko dnes lépe než dříve a který se pečlivě stará o potřeby svého lidu. Jeho protikandidáti byli naproti tomu kromě předvolebních debat v médiích téměř neviditelní. Navíc diskuze byly většinou jen krátkým představením programu a pak často došlo na osobní urážky. Putin se jim vyhnul a nemusel tak nic vysvětlovat.

sinfin.digital