Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující příměří v Sýrii. Země má za sebou krvavý únor

ČTK

raz

Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci požadující okamžité příměří v Sýrii. Trvat má 30 dní. Cílem je umožnit evakuaci zraněných a dopravit hlavně do oblasti východní Ghúty humanitární pomoc. Pro rezoluci hlasovalo všech 15 členů.

Dnešní hlasování začalo s více než dvouhodinovým zpožděním, tento týden už přitom bylo několikrát odloženo. Jednání komplikovalo Rusko, které má v Radě bezpečnosti jako její stálý člen právo veta. Na žádost Ruska byla v původním návrhu, který byl za dva týdny jednání několikrát změněn, upravena formulace ohledně skupin, jichž se příměří netýká.

Příměří se nemá vztahovat na operace vedené proti extremistům z organizace Islámský stát (IS) a teroristické sítě Al-Káida. Na žádost Ruska byla podle agentury AFP formulace doplněna o "další osoby, skupiny a hnutí spojené s Al-Káidou a IS, stejně jako další teroristické skupiny určené Radou bezpečnosti". Za teroristické skupiny ale považuje syrská vláda a Rusko, které ji podporuje, i některé povstalce, jež podporuje západní koalice.

Východní Ghúta: Pokud Asad nepoužije sarin, má bianko šek na zabíjení, tvrdí exdiplomat

sinfin.digital