Řecko zakázalo školní výlety do ciziny. Chudým by mohlo být líto, že nemohou také jet

ČTK

Ondřej Fér

Řecké ministerstvo školství zakázalo třídní výlety žáků středních škol do zahraničí. Zdůvodnilo to snahou, aby nebyli "traumatizováni" spolužáci, kteří by si to nemohli finančně dovolit a museli by zůstat doma.

Jak informovala agentura AP, ministerstvo reagovalo na kritiku prohlášením, že opatření se týká pouze cest s kulturním nebo výchovným cílem. Zábavných výletů, které se tradičně konají na konci roku, se to údajně netýká.

Ministerstvo levicové vlády premiéra Alexise Tsiprase opatření zavedlo v tichosti už loni na jaře, když zjistilo, jak nízká je účast žáků na cestách, protože jejich rodiny nemohou na takové akce přispívat. V zemi stižené hospodářskou krizí začaly být turistické cesty do ciziny nedostižným luxusem.

S cestami z Řecka za hranice je to očividně problematické. Opačným směrem se situace naopak významně zlepšuje. Řecko v roce 2018 očekává opět rekordní počet turistů. Za deset měsíců letošního roku podle svazu řeckých turistických kanceláří SETE přijelo do země 25,9 milionu turistů, o deset procent více než před rokem. Země je tak na nejlepší cestě překonat loňský rekord, kdy do Řecka dorazilo 27,5 milionu turistů.

Jste pokrytci, zuří řecký ministr pro migraci. Evropa prý odmítá nezletilé uprchlíky

sinfin.digital