Remek v den Trumpovy inaugurace prolomil obvyklé mlčení. Kremelskému webu nastínil další vývoj vztahů USA s Ruskem

Info.cz

luš

Před třemi lety si ho prezident Miloš Zeman prosadil jako českého velvyslance v Moskvě. Od té doby ale není o kosmonautovi Vladimíru Remkovi takřka vidu ani slechu. Do médií se vyjadřuje zřídka, chyběl i na setkání Zemana a Putina v Moskvě v květnu 2015. Při příležitosti oficiálního nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu se ale Remek v médiích přece jenom objevil. Pro kremelský web Sputnik okomentoval další vývoj rusko-amerických vztahů.

„Osobně si myslím, že by se vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy měly zlepšovat,“ uvedl Remek. Jak ale budou vypadat americko-ruské vztahy po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu, se dle českého velvyslance v Moskvě ještě uvidí. Remek poukazuje na to, že veřejným prostorem dosud proběhla spousta spekulací, kompromitujících materiálů a propagandy. Dle jeho názoru by lidé z uvedených skutečností neměli dělat závěry, ale radši by si měli počkat na to, co budou Američané provádět v praxi.      

Vyjádření pro kremelský propagandistický web je jedno z mála mediálních vystoupení, které Remek coby český velvyslanec v Rusku za tři roky svého působení ve funkci absolvoval, jak také doložil server Echo24 v listopadu loňského roku. „A to navzdory skutečnosti, že působí v zemi, která v posledních dvou letech hrála klíčovou úlohu na mezinárodní scéně,“ podotýkal server.

Komentovat odmítl Remek dění na Ukrajině, mlčel k ruskému zapojení do války v Sýrii. Velvyslancovu „neviditelnost“ ještě podtrhlo setkání prezidenta Zemana s Vladimirem Putinem v Moskvě v květnu 2015, na němž Remek chyběl.   

Českým velvyslancem v Rusku je Remek od ledna 2014. Jeho jmenování provázely kontroverze. Tehdejší šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) Remka kvůli jeho komunistické minulosti odmítal jmenovat, prezident Zeman si ho nakonec prosadil.

sinfin.digital