Renomovaný polský režisér nepochybuje: smyčka se utahuje, ubíráme se směrem k autoritářství

V pražském Divadle pod Palmovkou v těchto dnech zkouší Jan Klata, renomovaný divadelní režisér, který v minulosti pracoval na prestižních německých scénách, režíroval také například v Rakousku, ve Španělsku, v moskevském MCHATu, v Anglii nebo na Islandu. Jeho pobytu v České republice jsme využili k rozsáhlému rozhovoru, jehož osou je aktuální dění v Polsku.

Co se to v posledních letech ve vaší zemi děje?

V Polsku se nyní uskutečňuje cesta od demokracie k autoritativnímu režimu. Změna se dotýká všech oblastí života, také kultury a divadla. Máme co dočinění s rozkladem demokracie, s demontáží dělby moci, s jakýmsi typem revolučního pohybu, který vede k jinému druhu státu. Podle mě ke státu autoritářskému, ve kterém nebudou nezávislé soudy, kde nebudou nezávislá a k vládě kritická média, a kde nebude také nezávislé kultury.

Kde spatřujete kulturní nebo společensko-politické příčiny takového směřování vaší země?

Myslím si, že byli vypuštěni démoni, kteří se dosud schovávali. Byl vypuštěn džin z lahve, džin nacionalismu, xenofobie a špatně pochopeného patriotismu. Jsou to velmi nebezpečné fenomény, ze kterých čerpá podporu současná garnitura vládních politiků. I je ten džin ale nakonec dožene, i oni budou jeho obětí. Po nich ale přijdou ještě radikálnější. Uvidíme, co se bude dít. Ta tendence – a nejen u nás, ale i jinde – směřuje od otevřených k uzavřeným společenstvím. Považuji to za velmi nebezpečnou situaci. Jsem pesimista.

Klaus a Zeman nás mentálně zdevastovali úplně stejně jako Husák a Jakeš, tvrdí Standa Biler

sinfin.digital