REPORTÁŽ: „Chceme svého premiéra!“ Puigdemontovi příznivci vzali Katalánský parlament ztečí

Magdaléna Rejžková

Až do pozdních večerních hodin zůstali příznivci katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta před budovou regionálního parlamentu v Barceloně. Kandidát na premiéra jim v projevu umístěném na sociálních sítích vzkázal, že musí zůstat jednotní. Tisíce lidí vyšly v úterý odpoledne do ulic manifestovat, když katalánský parlament odložil volbu Puigdemonta na neurčito. Původně měl být přitom zvolen právě v úterý.

Přijede z Bruselu? Nepřijede? Zadrží ho, nebo nezadrží? Možná přítomnost Puigdemonta při úterní volbě zaměstnávala Katalánce, média i policii už několik dní. Španělsko na hranicích s Francií posílilo kontroly pro případ, že by Puigdemont přijel z Belgie třeba ukrytý v dodávce, jak hádali někteří novináři. A příznivci i odpůrci separace zase na sociálních sítích nešetřili vtipy, v jakém přestrojení kandidát na premiéra hranice překoná. (Pár humorných kousků najdete v naší galerii.)

Když Ústavní soud prohlásil, že kandidát se musí na úterní jmenování dostavit osobně, předseda parlamentu Roger Torrent si vzal čas na rozmyšlenou a ohlásil, že se volba odkládá do doby, než bude mít od soudu „záruky,“ že Puigdemontovi v takovém případě nic nehrozí. Kdyby totiž teď do země dorazil, byl by nejspíš zadržen kvůli obvinění ze vzpoury. A jmenování premiéra na dálku by zase neuznal Madrid.

Okamurovo účetnictví zase skřípe. SPD utratila miliony, na účtu zůstala nula a hrozí pokuta

sinfin.digital