Rio de Janeirem otřásá tvrdá válka s gangy. O kousek vedle ale hrají Guns´n´Roses a Bon Jovi

Lucie Bednárová

Zbloudilé kulky v ulicích, vrtulníky a pěchota. Tak v pátek odpoledne začal zásah brazilské armády v chudinské čtvrti Rocinha, která se nachází nedaleko centra druhého největšího brazilského města a která je dlouhodobě ovládána drogovou mafií. Rozsáhlá bezpečnostní akce, která má zpacifikovat znesvářené gangy a obnovit ve městě pořádek, na čas zcela ochromila život v jižní části Ria. V místech ale i tak už několikátý den probíhá jeden z největších rockových festivalů na světě.

„Rio je ve válce,“ říká na videu, které sdílí na sociálních sítích, Brazilka Juliana. „Lidi, všude kolem tu létají vrtulníky a je slyšet střelbu,“ pokračuje a vrhá se do náruče svému příteli, který ji přišel vyzvednout k fitness centru.

V pátek odpoledne odstartovala rozsáhlá ozbrojená akce, na které se podílí armáda a kterou posvětila brazilská vláda. Její cíl je jediný: uklidnit situaci v jednom z nejnepokojnějších měst na světě. Trvalé napětí zde způsobují kriminální gangy, které plně ovládají několik chudinských čtvrtí ve městě. Místní policii se je nedaří zpacifikovat, naopak v posledních měsících jejich převaha roste. Může za to i nedostatek policistů, na jejichž výplaty nejsou kvůli skomírající ekonomice peníze.

Merkelová, Zelení nebo nikdo. Mladí Berlíňané stále váhají, koho v německých volbách podpořit

sinfin.digital