Ruka kolem pasu, ale i nemravné vtipy. Evropa se liší v názoru, co je sexuální obtěžování

Info.cz

adk

Co je a co není sexuální obtěžování? Názory obyvatel různých zemí EU se v některých případech výrazně liší. Zatímco v Dánsku by vám pohled do výstřihu nebo nemravný vtip bez větších problémů prošel, v Británii už byste narazili. Ukázal to průzkum společnosti YouGov.

Problém sexuálního obtěžování otevřela kampaň #metoo, která se na sociálních sítích rozjela v návaznosti na aféru hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina. Více či méně vážné prohřešky pak praskly i na další významné postavy veřejného života.

Výzkumníci z YouGov u této příležitosti uspořádali průzkum, který odhaluje, že co země, to jiný pohled na hranici mezi flirtem a násilím. YouGov nasbíral odpovědi od 8 500 lidí z Německa, Velké Británie, Francie, Dánska, Švédska, Finska a Norska.

Samozřejmě existují prohřešky, na kterých je přibližně celospolečenská shoda. Například sahání na zadek nebo vyžadování sexu považuje za obtěžování takřka každý ve zmíněných zemí. V jiných ohledech je ale vnímání rozdílné.

Asi nejvíce se liší v případě nemravných vtipů. V Dánsku je za problém bere 17 procent oslovených, v Británii by ale pohoršily 69 procent respondentů, ve Finsku pak 67 procent.

sinfin.digital