Ruská média jásají nad postupem sborné do finále. „S tím by se nevypořádal ani Dominátor,“ píše Sport-Express

ČTK

bau

Ruská média jásají nad vítězstvím svých hokejistů nad 'velice nepříjemným' českým týmem, které znamená, že ruští hokejisté poprvé po 20 letech došli do finále olympijského turnaje. O 'štěstí na ledu' píše Sport-Express, který v komentáři usoudil, že „s takovou sbornou by se nevypořádal ani Dominátor,“ tedy Dominik Hašek.

Podle Kommersantu se dalo čekat, že Rusové budou útočit a Češi u své branky číhat na šance. Podle této tradice se ale hrálo jen do chvíle, než se Češi zabydleli v ruské obranné třetině. „To byly nervózní minuty. Minuty, kdy ruský brankář Vasilij Košečkin byl mnohem vytíženější než Pavel Francouz a sborná nevypadala jako stoprocentní favorit, s nímž se zachází s hlubokou úctou,“ napsal komentátor.

Vše se ale změnilo akcí Kirilla Kaprizova, který 'jako žralok proklouzl mezi obránci' a přiměl Čechy 'zapomenout na předchozí drzosti'. Český tým se ale držel a Francouz čelil náporu. Už před zápasem podle komentátora vznikal dojem, že se Češi brankáři čeljabinského Traktoru klaní, jakkoli se „samozřejmě nevyrovná velikému Dominiku Haškovi, který dovedl český tým ke zlatu v Naganu.“

Přesto Francouz neselhával - až do poloviny druhé třetiny, kdy ruský kapitán Pavel Dacjuk poslal 'geniální přihrávku' na Nikitu Guseva, Francouz se nestačil přemístit a puk skončil v růžku branky. Pokus Čechů gól zpochybnit selhal, a tak se rozhodli odpovědět na gól gólem. Místo toho však znova inkasovali.

Namísto očekávané nervózní koncovky, ve které by český tým mohl nadělat sborné spoustu problémů, „před Rusy nečekaně vyvstala bezmračná, bezproblémová budoucnost,“ poznamenal Kommersant. Zcela bez chmur se zbytek zápasu neobešel a česká reprezentace byla podle listu "ve svém hněvu strašlivá" a 'zuřivě útočila'. Ale všechno snažení ztroskotávalo na Košečkinovi, který neselhal ani v závěru, kdy se Češi museli zcela zříci své oblíbené 'zákopové' taktiky. Sborná podle listu obstála: možná hrála bez někdejšího lesku, ale ten ani nebyl nutný a chybičky napravoval Košečkin, než Ilja Kovalčuk střelou do prázdné branky uzavřel účet na 3:0.

sinfin.digital