Rusko útočí na naši jadernou i energetickou infrastrukturu, tvrdí USA. Zavádí nové sankce

ČTK

luš

Ministerstvo financí USA dnes oznámilo další rozšíření protiruských sankcí, které mají být trestem za údajné kybernetické útoky proti USA, včetně pokusů ovlivnit prezidentské volby v roce 2016. Podle informací agentury Reuters jde o 19 ruských občanů a pět firem včetně petrohradské Agentury pro výzkum internetu (AII) obviňované z šíření falešných zpráv. Na sankčním seznamu je i její sponzor, miliardář blízký Kremlu Jevgenij Prigožin.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v reakci na americké rozhodnutí podle agentury Interfax prohlásil, že Moskva již připravuje odvetná opatření. Jejich povahu zatím neupřesnil.

Sankce jsou podle ministerského prohlášení také namířeny proti ruské kontrarozvědce FSB a proti vojenské výzvědné službě GRU a šesti jejím pracovníkům. Ministerstvo v prohlášení uvedlo, že hodlá pokračovat v tlaku na Rusko „vzhledem k jeho snahám destabilizovat Ukrajinu a vzhledem k okupaci Krymu“. Důvodem je také „rozšířená korupce a porušování lidských práv“ v Rusku.

Vyhoštění diplomatů Moskvu zvlášť nepoškodí, horší by byl bojkot fotbalového MS, tvrdí znalec Ruska

sinfin.digital