Saakašvili se násilím vlámal na Ukrajinu. Jeho stoupenci mu prorazili cestu na hranicích

ČTK

luš

Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor Michail Saakašivili se dnes opakovaně pokusil proniknout na Ukrajinu, jejíž občanství z rozhodnutí Kyjeva ztratil. Na ukrajinské území ho podle místních médií dovedli nakonec jeho stoupenci, když předtím prorazili kordon ukrajinských policistů blokujících hraniční přechod.

Dramatická cesta gruzínského exprezidenta začala na nádraží v polském Przemyślu, kde byl na pokyn z Kyjeva zadržen mezinárodní rychlík ukrajinských státních železnic, v němž chtěl Saakašvili na Ukrajinu vycestovat. Mluvčí ukrajinské společnosti Ukrzaliznycja oznámila, že ve vlaku se nachází „osoba bez dokladů potřebných ke vstupu do země“. Saakašvili je v Kyjevě v nemilosti kvůli ostré kritice vlády prezidenta Petra Porošenka.

Bývalý gruzínský prezident, který je ve vlasti stíhán pro údajné překročení pravomocí, byl nedávno zbaven ukrajinského občanství a už v roce 2015 ztratil i občanství gruzínské. Porošenko původně Saakašviliho na Ukrajinu sám povolal a v roce 2015 mu svěřil post oděského gubernátora. Později ale gruzínský exprezident Porošenka tvrdě kritizoval za to, že prý váhá v zemi s reformami a otevírá dveře korupčníkům. Saakašvili se s ním rozešel a založil na Ukrajině vlastní politickou stranu. Zpráva o odebrání ukrajinského občanství ho zastihla v cizině.

Když pokus odcestovat vlakem z polského Przemyślu do ukrajinského Lvova nevyšel, dorazil Saakašvili autobusem na silniční přechod Medyka-Šehyni. Neuspěl ale nejdřív ani tam. Bez problémů sice prošel polským hraničním přechodem Medyka východně od Przemyślu. Když se ale blížil k nedalekému ukrajinskému přechodu Šehyni, silnici zablokovala speciální jednotka ukrajinské policie, která autobusu znemožnila další cestu.

sinfin.digital