Sankce k ničemu? Hospodářský útok na KLDR toho příliš nezmění, předpovídají komentátoři

ČTK, raz

Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila již devátý balíček hospodářských sankcí proti KLDR. Jejich cílem je dotlačit komunistický režim k zastavení jaderného programu. To se však za 11 let sankčních opatření nestalo a Severní Korea nyní tvrdí, že je schopna nukleární hlavicí zasáhnout území Spojených států. Média si proto kladou otázku, zda mohou být hospodářské postihy v případě Severní Koreje účinné.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová si myslí, že ano. "Je to legitimní otázka," řekla minulý týden novinářům. "Mohu říct, že nátlaková strategie funguje," pokračovala. "Když vidíte, co se stalo v neděli (šestá jaderná zkouška KLDR ze 3. září), možná si říkáte, proboha, vůbec to nefunguje. Ale tak tomu není: účinek sankcí se může dostavit až po velmi, velmi dlouhé době. Nepřijde ze dne na den," prohlásila Nauertová.

3645101:article:true:true:true

Na efekt sankcí je třeba čekat také podle Victora Cha, profesora Georgetownské univerzity ve Washingtonu a údajně budoucího velvyslance USA v Jižní Koreji. "Všichni tvrdili, že sankce proti Íránu nefungují, dokud Írán neobnovil vyjednávání. To samé se děje se Severní Koreou. Až se vrátí k jednacímu stolu, bude to známka toho, že sankce zafungovaly, ale o tom už se nedovíme, protože se všichni budou soustředit na vyjednávání. Takže je potřeba mít na paměti, že sankce nefungují do té chvíle, než začnou fungovat," citoval Cha server Quartz. S tímto postojem je však spíše osamocen.

KLDR rozšiřuje kvůli sankcím nelegální výrobu drog. Hledá tak cestu k financování jaderného programu

sinfin.digital