Sarkozymu hrozí vězení. Policie francouzského exprezidenta obvinila z nezákonného financování kampaně

ČTK

sto

Francouzská justice dnes po dvoudenním výslechu předběžně obvinila bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho z toho, že v roce 2007 nezákonně financoval z libyjských peněz svou předvolební kampaň. Také na něho uvalila soudní dohled, uvedl server deníku Le Monde. Za současného stavu ale stále ještě není jisté, zda třiašedesátiletý Sarkozy nakonec stane před soudem.

Policie Sarkozyho kvůli financování kampaně, na kterou údajně přispěl později svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, zadržela v úterý. Po mnohahodinovém výslechu mu dovolila odjet kolem půlnoci přespat domů. Ráno kolem osmé se pak exprezident vrátil k dalšímu vyslýchání. Šlo o mimořádný postup, který ale podle televize BFM francouzské zákony připouštějí. Večer úřady oznámily, že je obviněný.

Ani Sarkozy, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012, ani jeho právníci se veřejně nevyjádřili k poslednímu vývoji ve vyšetřování, jež začalo před pěti lety. Třiašedesátiletý Sarkozy dříve odmítal obvinění jako „groteskní“ a jako „manipulaci“.

Drahoš do Senátu: Chybí poučení z chyb a zůstává nekonkrétnost. Komentář M. Žižkové

sinfin.digital