Šéf WikiLeaks může po 7 letech slavit. Švédsko už ho nebude vyšetřovat kvůli znásilnění

raz

Švédská prokuratura oznámila, že už nebude pokračovat ve vyšetřování znásilnění, kterého se měl v roce 2010 údajně dopustit zakladatel serveru WikLeaks Julian Assange. Podle švédského státního zastupitelství totiž v dohledné budoucnosti neexistovala naděje na jeho zatčení. Zastupitelství zároveň uvedlo, že stáhlo i evropský zatykač vydaný na Assange. Podle londýnské policie však Australanovi i nadále hrozí zatčení, pokud opustí ekvádorskou ambasádu v Londýně, na níž se kvůli švédskému stíhání v posledních letech skrýval.

Švédsko vyšetřovalo Assange sedm let. „Vrchní státní zástupkyně Marianne Nyová dnes rozhodla přerušit předběžné vyšetřování v případu podezření ze znásilnění, které se týká Juliana Assange,“ uvedla švédská prokuratura. Upozornila však zároveň, že vyšetřování by mohlo být obnoveno, pokud se Assange vydá do Švédska do roku 2020. Poté bude případ promlčený.

Prokurátorka zdůvodnila svůj krok tím, že nebyla naděje na zatčení Assange „v dohledné budoucnosti“. Zdůraznila přitom, že to neřeší otázku Assangeovy viny či neviny. „Rozhodnutí nepokračovat ve vyšetřování jsme nepřijali proto, že bychom vyhodnotili všechny důkazy v tomto případu, ale proto, že nevidíme možnost ve vyšetřování pokročit,“ vysvětlila Nyová na tiskové konferenci ve Stockholmu. „Nevyjadřujeme se k vině,“ dodala.

Přibil chtěl z Babiše vytáhnout info o Šlachtovi. Věřil, že se schází s agenty CIA, říká Kroupa

sinfin.digital