Silné zemětřesení na Jávě zabíjelo a bořilo domy. Lidé ve strachu z tsunami prchali od moře

ČTK

luš

Zemětřesení o síle 6,5 stupně, které v pátek před půlnocí místního času (před 18:00 SEČ) zasáhlo nejlidnatější indonéský ostrov Jávu, si podle dosavadních informací vyžádalo dva mrtvé. Desítky domů se v postižené oblasti zřítily nebo utrpěly vážné škody, napsala agentura AP s odvoláním na informace úřadů.

Zemětřesení udeřilo ve 23:47 místního času a podle americké geologické služby USGS se jeho ohnisko nacházelo v hloubce 91 kilometrů. Silné záchvěvy byly cítit po celém ostrově i v hlavním městě Jakartě, vzdáleném asi 200 kilometrů od epicentra. Otřesy, při nichž se v metropoli rozkývaly výškové kancelářské i obytné budovy, trvaly asi 30 sekund.

Úřady vydaly pro pobřežní oblasti varování před hrozbou přívalové vlny cunami, které ale asi po dvou hodinách zase odvolaly. Obyvatelé měst a vesnic na pobřeží se hned po otřesech dali na panický úprk do výše položených míst. Domů se začali vracet až dnes po rozednění, když bylo jasné, že už nic nehrozí.

Mluvčí úřadu pro likvidaci následků živelních katastrof Sutopo Purwo Nugroho podle agentury AP upřesnil, že podle dosavadních zpráv přišli při zemětřesení o život 62letý muž a 80letá žena. Zemřeli v troskách svých zřícených domů.

sinfin.digital