Skandál v německé armádě pokračuje. Kontroly v kasárnách odhalily 41 předmětů s tematikou wehrmachtu

ČTK

ekb

41 vzpomínkových předmětů na nacistický wehrmacht se našlo během plošných kontrol V kasárnách německé armády. Kontroly nařídila německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová (CDU) kvůli skandálu s dvojicí vojáků, kteří zřejmě chystali teroristický útok.

Pravicoví radikálové Franco A. a Maximilian T., kteří jsou nyní ve vazbě, plánovali podle vyšetřovatelů teroristický útok. Terčů měli několik, včetně vysoce postavených politiků. Útok měl spáchat nadporučík Franco A., který si kvůli tomu nelegálně opatřil zbraň. Aby posléze mohl atentát svalit na běžence, nechal se už na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Von der Leyenová, která se kvůli skandálu stala terčem kritiky, chce dalším podobným případům zabránit řadou reforem. Zadala také kontrolu kasáren, při níž se našly čtyři desítky předmětů s tematikou nacistické armády, včetně mincí nebo obrázků. V žádném z těchto případů ale nešlo o tak závažný objev, jako na francouzsko-německé základně ve francouzském Illkirchu, kde se našla mimo jiné zbraň s vyrytou svastikou. Právě na této základně Franco A. a Maximilian T. sloužili.

sinfin.digital