Sliby chyby. 5 klíčových témat, ve kterých to Trumpovi během prvních 100 dnů nevyšlo

Zatímco ve světle reflektorů předvolebních mítingů byla rétorika nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa sebejistá a asertivní, po první stovce dní to už tak zářivě nevypadá. Jak americký prezident dopadnul v pěti hlavních oblastech, kterým se chtěl jako prezident nejmocnější země světa věnovat? 

Vysoká, neproniknutelná, krásná. Trumpova milovaná mexická zeď

Vybudování „velké, silné a krásné zdi“ na hranicích s Mexikem bylo pilířem Trumpovy předvolební kampaně, na který mnoho Američanů slyšelo. Zeď je měla chránit proti nelegální migraci, přílivu drog a hlavně – zaplatit ji měli Mexičané. Jenže po nástupu do úřadu Trump zjistil, že to tak jednoduché nebude. Jako prezident sice vydal exekutivní příkaz k její stavbě krátce po svém nástupu do Bílého domu, nyní však s Kongresem bojuje o to, zda budou finance na její stavbu zahrnuty do státního rozpočtu.

Mexiko výstavbu i financování zdi o délce 3200 kilometrů odmítá a vztahy obou zemí jsou kvůli tomu silně napjaté. Zeď by měla buď americké nebo mexické daňové poplatníky přijít na 12 až 26 miliard dolarů, měla by být z betonu a její výška by měla činit až deset metrů. Otázkou je, zda si ti, kdo chtějí takovou zeď překonat, v nejbližším obchodě nekoupí za 50 dolarů jedenáctimetrový žebřík. 

Na Hrad kvůli Zemanovi nechoďte, jděte radši na Vyšehrad, říká internetový potížista Janek Rubeš

sinfin.digital