"Slyšeli jsme hlas ulice." Rumunská vláda stahuje návrhy o beztrestné korupci

ČTK

Rumunská vláda stáhne kontroverzní nařízení o beztrestnosti některých korupčních činů, proti kterému v uplynulých dnech protestovaly v Bukurešti i v dalších desítkách rumunských měst statisíce lidí. Oznámil to dnes rumunský sociálnědemokratický premiér Sorin Grindeanu a krátce před ním i předseda menší koaliční strany ALDE Calin Popescu-Tariceanu. Protesty, které nařízení vyvolalo, jsou největší od pádu režimu Nicolae Ceaušesca v roce 1989, uvedla agentura Reuters.

"V neděli se sejdeme na mimořádném zasedání (vlády), abychom dekret odvolali, stáhli, zrušili ho, a abychom našli legální způsob, jak zajistit, aby nevstoupil v platnost," uvedl Grindeanu v prohlášení živě vysílaném ze sídla vlády obklopeného demonstranty. Svůj krok předseda vlády zdůvodnil tím, že nechce dál rozdělovat Rumuny. "Slyšeli jsme hlas ulice," dodal Grindeanu.

Nařízení podle něj nebylo špatné, občané ho ale kvůli špatné komunikaci nepochopili správně. Za to nese zodpovědnost ministr spravedlnosti Florin Iordache, uvedl premiér. Zda bude muset Iordache rezignovat na svou funkci, není zatím jasné.

Beztrestná korupce v Rumunsku asi neprojde. Utichne vládní krize?

sinfin.digital