Sonda do krize na Slovensku: Hraje se o Fica. Politolog načrtl rozvržení politických sil

Stávající slovenská politická krize, která akcelerovala o víkendu dramatickými projevy prezidenta i premiéra, je především hrou o budoucnost Roberta Fica. Podle politologa Lubomíra Kopečka, který se slovenskou politikou dlouhodobě systematicky zabývá, to však hned nemusí znamenat konec stávající koalice. Pokud by ale situace dospěla k předčasným volbám, upozorňuje na dlouhodobé trable slovenské pravice, které spočívají v její roztříštěnosti. „Pokud bude po případných volbách možná aritmetická středopravá většina, nepůjde o většinu programově příliš soudržnou,“ upozorňuje Kopeček v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

Týden po tragické události vystoupili v neděli před slovenskou veřejností prezident i premiér. Situace se jeví poměrně dynamická a dramatická. Ustojí to podle vašeho odhadu vláda?

V tuto chvíli se hraje především o osobu premiéra. Pád jeho vlády ještě nutně neznamená konec stávající vládní koalice. Koneckonců jsme to zažili v minulosti také v České republice, kdy se vyměnil pouze premiér, a vládní koalice pokračovala v původním složení. V případě Slovenska nicméně v tuto chvíli platí, že premiér je klíčová osoba největší vládní strany, tj. Směru. Robert Fico je pro svou stranu hodně důležitý.

Fico Směr založil a vede ho už téměř dvě desetiletí. Sám ale před časem hledal nějakou exit strategii, tedy přijatelnou jinou pozici, a před dvěma roky se ucházel o post prezidenta. Je proto možné, že on sám se v určitý moment dopracuje k rozhodnutí, že je lepší ve funkci premiéra skončit.

Kuciaka dal zabít Soros, osnuje převrat. Slovensko zaplavila vlna konspirací, naskočil na ni i Fico

sinfin.digital