Španělský král promluvil po katalánském referendu: Jsou neloajální a je třeba nastolit řád

ČTK, lup

Ulice Barcelony dnes zaplnilo na 700.000 lidí, kteří protestovali proti postupu španělské policie při nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Veřejnou dopravu v celém regionu ochromila stávka, zavřená zůstala většina škol a památek, do práce nepřišly asi tři čtvrtiny státního zdravotnického personálu a demonstrace přerušily provoz na desítkách silnic. Španělský král Felipe VI. večer separatisty ostře kritizoval - katalánští lídři podle něj prokázali uspořádáním referenda nepřijatelnou neloajalitu, v regionu je třeba znovu nastolit řád.

Král Felipe večer v přímém televizním projevu k národu zdůraznil, že lídři Katalánska se dopustili nezodpovědného chování a nejednali podle práva a demokracie. Situaci v Katalánsku označil za velmi vážnou. Ve svém vystoupení král upozornil, že mu záleží na udržení jednoty Španělska.

Obnovení vyjednávání zatím brání to, že obě strany jej podmiňují požadavky, které jsou pro tu druhou nepřijatelné. Barcelona žádá o zprostředkování dialogu Evropskou unii, ta však potvrdila své dosavadní stanovisko, že separatismus v Katalánsku je interní záležitostí Španělska. Deník Financial Times napsal, že nevidí žádný důvod, proč by EU měla do sporu vstupovat a označil tento scénář za nevhodný.

Rozsévání chaosu v USA v číslech: Manipulativní obsah placený Rusy vidělo na Facebooku 10 milionů Američanů

sinfin.digital