Spirála potíží CEFC aneb Jak Čína plíživě znárodňuje firmu Zemanova „ztraceného“ rádce

Sinopsis

Týden poté, co na veřejnost prosákly zprávy o zadržení předsedy obří čínské společnosti CEFC Jie Ťien-minga, vycházejí najevo další informace o tom, co tomuto kroku předcházelo. Převzetí pohledávek CEFC ze strany čínské státní konsolidační agentury je v podstatě nenápadné znárodňování jejích zahraničních akvizic. INFO.CZ přináší další z textů odhalujících pozadí potíží, kterým firma – těšící se mimo jiné velké oblibě u prezidenta Miloše Zemana – čelí.

Pomalu se tak daří vnést trochu světla do překotného vývoje, v němž se podle svých vlastních slov neorientuje ani evropský zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík: „Ať mi věříte, či nikoliv, ani já nemám dost informací o dění v centrále CEFC China. Firma se nyní potýká s reputačními, a z toho vyplývajícími ekonomickými problémy.“

Podle deníku Financial Times se informací nedostává ani obchodním partnerům společnosti. „Osoba se znalostmi dohod CEFC uvedla, že všechny strany zapojené do transakce se marně snažily získat více informací o současném stavu společnosti a jejím předsedovi,“ uvádí respektovaný deník.

Tolik pro ilustraci, jak nepřehledná stávající situace vlastně je.

V pátek přinesla světová média zprávu, že čínská státem kontrolovaná konsolidační agentura Huarong Asset Management Co. získala 36,2% podíl v chajnanské pobočce CEFC, která měla odkoupit čtrnáctiprocentní podíl v ruské Rosněfti. Smlouva mezi CEFC a Rosněftí byla slavnostně podepsána za přítomnosti prezidentů obou zemí už loni, stále se však čeká na finanční vypořádání nákupu zmíněného podílu. Transakce je přitom velké sousto i pro CEFC. Má se jednat o obchod za víc než devět miliard dolarů.

Můžeme potvrdit, že nemůžeme potvrdit: Kam se poděl Zemanův čínský poradce?

sinfin.digital