Spor o testy věku na migrantech v Německu: Nutnost, tvrdí politici, podle lékařů jsou ale protizákonné

ČTK

raz

V Německu se znovu diskutuje o tom, jestli je třeba přicházející mladistvé migranty podrobovat zdravotním testům, které by pomohly určit jejich věk. Proti takovému postupu, který podporuje především část politiků konzervativní unie CDU/CSU, se ale staví řada lékařů, podle nichž by byl nejen příliš drahý, ale také protizákonný.

Nové kolo debaty se rozvinulo po útoku patnáctiletého Afghánce, který minulý týden na západě spolkové republiky ubodal stejně starou německou dívku, s níž dříve chodil. Otec oběti posléze vyjádřil přesvědčení, že je Afghánec o poznání starší. Přezkoumání jeho věku, které může mít dopad na případnou výši trestu, nyní může bez problémů nařídit soud, u většiny uprchlíků je ale situace složitější.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU) proto požaduje, aby bylo možné lékařsky prověřovat věk u všech příchozích běženců, u kterých není zjevné, že jsou dětmi. Jeho strana to chce prosazovat i v nadcházejících vyjednáváních o nové vládě mezi CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD). Pro lékařský přezkum věku se vyslovil i místopředseda CDU Thomas Strobl, a proti není ani expert SPD na zdravotnictví Karl Lauterbach.

REPORTÁŽ: Po pás ve sněhu, bez bot. INFO.CZ na alpském přechodu, kde migranti doufají v zázrak

sinfin.digital