St. Louis je třetí den na nohou. Demonstrace proti policejnímu rasismu skončila potyčkami

ČTK

lup

V St. Louis pokračovaly v neděli večer třetím dnem protesty kvůli zproštění viny bělošského policisty, jenž v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Stejně jako v předchozích dvou dnech demonstrace začaly poklidně, ale nakonec se ani v neděli neobešly bez výtržností a demonstranti ničili majetek.

Do ulic vyšly stejně jako už v pátek a sobotu stovky lidí demonstrovat proti policejnímu násilí a diskriminaci Afroameričanů. Zpočátku vše začalo v poklidu, ale později několik demonstrantů začalo házet lahve poté, co jeden policista zadržel dva lidi.

Někteří protestující se začali hnát k policistovi, který byl nucen ve spěchu nasednout do svého vozu a ujet. Při incidentu nebyl nikdo zraněn, ale někteří demonstranti házeli lahve. Později policie na twitteru informovala, že protestující rozbíjeli výlohy. "Máme zprávy o značném ničení majetku v centru" St. Louis, uvedla policie v jednom z tweetů.

Někteří protestující se pokusili zablokovat nájezd na místní dálnici. Policie dala zdivočelému davu příkaz k rozchodu.

I v předchozích dnech protesty také začaly pokojně, ale nakonec vyvrcholily střety mezi policií a protestujícími. Demonstranti házeli po policistech kameny a lahve, rozbíjeli výlohy a poničili dům starostky města. Policie nasadila slzný plyn a několik lidé zadržela.

sinfin.digital