Šťastné a volební. Emoce před prezidentským kláním v exkluzivní reportáži INFO.CZ

Radka Zítková

Na nákupní třídě Mariahilfer se začínají rozsvěcovat girlandy s hvězdami, v obchodech se blyští vánoční výzdoba a nekončící dav lidí s taškami pospíchá z jednoho jejího konce na druhý – tak vypadá jeden břeh slavné ulice. Na tom druhém, na začátku vídeňské Muzejní čtvrti vládne úplně jiná atmosféra. Koledy tu přehlušují reproduktory s rakouským punkem. 

Je krátce po 14. hodině a z neoznačené dodávky, která už má to nejlepší léta za sebou, vylézá mladík se srolovanou bílou plachtou v ruce. Volá na kolegu, stoupá si na schůdek u zavazadlového prostoru a snaží se auto látkou zahalit. Moc se mu to nedaří. Právě upevněný konec transparentu se uvolňuje, vlajková loď demonstrace, která už měla být v plném proudu, se znovu sváží k zemi. Nápis F*ck Hofer se jim daří vyvěsit až napotřetí, možná napočtvrté.

Je jich tu asi padesát nebo šedesát, jen o něco víc než přihlížejících novinářů a policistů. Jsou mladí, odhodlaní, tak trochu neodbytní. Kolemjdoucím rozdávají jeden leták za druhým. Někteří patří k ultralevicové organizaci Neue Linkswende, jiní s ní pouze sympatizují, další tvrdí, že ani to ne. Rozumí si ale v jednom – jemně řečeno nemají rádi favorita voleb Norberta Hofera, prezidentského kandidáta Svobodné strany Rakouska.

Rakouské prezidentské volby. Proč by vás měly zajímat a co o nich potřebujete vědět?

sinfin.digital