Strach z ruské invaze v Pobaltí roste. Estonská vláda se proto odhodlala k dosud nevídaným krokům

Info.cz

kris

V Estonsku žije na hranicích s Ruskem mnoho Rusů a baltské země nikdy nedůvěřovaly Kremlu ohledně jeho úmyslů v regionu. Nejmenší pobaltská země má obavy z toho, že by se i u nich mohl odehrát scénář, který známe z Krymu a východní Ukrajiny. Proto chce Rusy žijící v Estonsku lépe integrovat. Tamní premiér Juri Ratas se začal dokonce učit rusky.

Ratas chce oslovit ruskou menšinu, upevnit tak národní jednotu a odstranit možné důvody ruské intervence. Zatímco Ratas dochází na hodiny ruštiny, jeho vláda vyvíjí snahu pro zlepšení ekonomiky v pohraničním regionu, kde je vysoká nezaměstnanost a snaží se, aby bylo pro rusky mluvící jednodušší získat estonské občanství, napsala agentura Reuters.

V Estonsku, jež je členem eurozóny a NATO, žije 1,3 milionu lidí, z čehož jednu čtvrtinu tvoří Rusové – mnozí z nich mají přitom ruské pasy nebo dokonce nemají ani občanství. Někteří bezpečnostní experti se domnívají, že naštvaní Rusové, kteří se cítí jako občané druhé kategorie, by mohli dát Kremlu záminku, aby zakročil.

Roste Le Penové vážná konkurence? Desetitisíce Francouzů chtějí za prezidenta Baracka Obamu

sinfin.digital