Svatby z hladu. Dívky v Jižním Súdánu se vdávají v 15 letech, aby rodinám zajistily obživu

Info.cz

ekb

Násilí, hlad a zoufalství. Přesně to každý den zažívají obyvatelé Jižního Súdánu, kterým od roku 2013 zmítá občanská válka mezi etniky Dinků a Nuerů. Podle OSN se nejmladší stát světa ocitá na pokraji genocidy. Konflikt už stál životy desítek tisíc lidí, britský deník The Guardian však tento týden informoval o dalších obětech války a všudypřítomného hladu. Jsou jimi mladé jihosúdánské dívky, které jejich rodiny nutí ke sňatkům s neznámými muži. Výměnou pak rodina dostane několik desítek krav, pro dívky to však znamená konec šance na vzdělání a lepší budoucnost.

Rebecce Amokové bylo pouhých 15 let, když jí její otec v roce 2016 řekl, že se provdá za 25letého Sabitu. Muže, kterého v životě neviděla, si musela vzít, aby zajistila rodině obživu – za sňatek její otec dostal 15 kusů dobytka.

„Ze svatby jsem nebyla šťastná. Byla jsem ve svém pokoji a plakala jsem, protože jsem si ho nechtěla vzít, ale rodiče mě přesvědčili. Řekli: ‚Podívej se na nás – nemáme krávy. Chceme je pro naše přežití‘,“ říká se sedmiměsíční dcerou v ruce. Rebecca chtěla být lékařkou, její sny ale zhatila nucená svatba za pár kusů dobytka. Její příběh je však jeden z mnoha.

Zeman o důchodcích lže a je nezodpovědný, čekáme na lepšího kandidáta, říká šéf odborů Středula

sinfin.digital