Švédská vicepremiérka paroduje amerického prezidenta. Za práva žen i ochranu klimatu

Info.cz

ekb

Americký prezident Donald Trump podepsal koncem ledna výnos o zablokování financování neziskových organizací, které vykonávají potraty. Teď čelí vlně kritiky, podle které Trump hazarduje se zdravím žen v rozvojových zemích. Řada z nich totiž v důsledku jeho výnosu přijde o jedinou možnost bezpečného potratu. Fotografie, na níž je Trump při podpisu kontroverzního nařízení zvěčněn se sedmi svými spolupracovníky, se nyní stala terčem posměchu švédské vicepremiérky Isabelly Lövinové, která se po vzoru Trumpa nechala vyfotit při podepisování zákona o ochraně klimatu se sedmi svými kolegyněmi. 

Na fotografii je Lövinová, která je zároveň švédskou ministryní životního prostředí a rozvojové pomoci, obklopena sedmi svými spolupracovnicemi, z nichž jedna je zjevně v pokročilém stádiu těhotenství. Že jde o parodii Trumpovy fotky z 23. ledna, kde jsou naopak samí muži, nikdo nepochybuje.

„Jsme feministická vláda, což ukazuje i tento obrázek. V konečném důsledku je na pozorovateli, aby si fotografii sám interpretoval,“ komentuje snímek vicepremiérka Švédska, které je průkopníkem v oblasti lidských práv a práv žen. Země je také známá právě vysokým zastoupením žen ve vedoucích pozicích, jako jsou i vládní nebo parlamentní posty.

Trump zastavil financování potratů v zahraničí a najímání byrokratů

sinfin.digital