Světoví političtí lídři mají novou zábavu. Dobírají si Donalda Trumpa

abe

Budoucí americký prezident Donald Trump má vznětlivou povahu. Dokazuje to především svými výstupy na veřejnosti, ale hlavně na sociálních sítích, kde je velmi aktivní. Novou kratochvílí lídrů z celého světa se tak stalo škádlení budoucí hlavy státu, která na Twitteru reaguje téměř na všechny pobídky, které se jeho osoby týkají. Naposledy si to ověřil severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Vůdce Severní Koreje na začátku ledna ve své veřejné promluvě řekl, že jeho země je blízko testování mezikontinentální balistické střely, která by byla schopná dosáhnout břehů Ameriky. Na to briskně do několika hodin zareagoval Donald Trump na Twitteru prohlášením, že Severní Korea sice možná je blízko testu jaderné zbraně, která by mohla ohrozit Spojené státy, ale to se nestane. Respektive, že on to nedovolí.

Bezpečnostní experti tvrdí, že Kim Čong-un tímto prohlášením zřejmě pouze fabuloval, protože potrvá ještě roky, než bude Severní Korea schopná vyvinout podobnou raketu. Účelem prohlášení severokorejského vůdce tak bylo zřejmě hlavně poškádlení amerického rivala a přilákání pozornosti, což se mu povedlo.

Twitter budoucího amerického prezidenta už nyní sleduje přes 19 miliónů lidí. Jeho publikum je tedy natolik široké, aby si někteří dokázali spočítat, že pokud na jejich pobídku bude Trump reagovat, zajistí si tím značnou publicitu zdarma. Podobně si tak přes Twitter Trump už „povídal“ třeba s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem nebo novou britskou předsedkyní vlády Theresou Mayovou.

Budoucí prezident má jistě vlastní poradní tým, který se na vytváření Twitterových reakcí podílí. Datový expert David Robinson ale zjistil, že část tweetů píše zřejmě bezprostředně Trump sám. Dle jeho analýzy se na prezidentově profilu objevují jednak tweety publikované přes zařízení se systémem Android, tak jiné reakce zveřejněné skrze iPhone. Tyto dva druhy twetů se zásadně liší. Reakce publikované přes iPhone jsou většinou předem naplánované, ohlašují zajímavé události nebo obsahují fotografie ze setkání s veřejností. Výroky uveřejněné ze zařízení s Androidem jsou naopak bezprostřední, často negativní a urážlivé. Oba typy tweetů se prý také objevují v rozdílných částech dne a užívají jiným způsobem hashtagy. Podle Robinsonova průzkumu jsou tak reakce zveřejněné skrze Android přímo od Trumpa.

sinfin.digital