Švýcarský list: Saúdové chtějí izraelský raketový štít Iron Dome, sbližují se s židovským státem

Pavel Novotný

Saúdská Arábie údajně projevila zájem o nákup izraelského protiraketového štítu Iron Dome. Napsal to švýcarský deník Basler Zeitung, podle kterého navíc dále pokračuje sbližování židovského státu a ropné monarchie. Saúdská Arábie a Izrael spolu dosud nenavázaly diplomatické vztahy.

Basilejský list se odvolává na „evropského obchodníka se zbraněmi s působištěm v Rijádu“, tedy v hlavním saúdském městě. Podle něj saúdští nákupčí testovali systém Iron Dome v Emirátech. Izraelský protiraketový systém má monarchii sloužit jako ochrana před raketami vystřelenými šíitskými povstalci ze severu Jemenu.

3820106:article:true:true:true

Zprávu převzala i íránská státní televize Press TV. „Podle ní sice obě země nemají diplomatické vztahy, prý se ale „všeobecně ví o jejich vazbách“. Saúdská Arábie i Izrael mají společný zájem, totiž zastavit regionální expanzi Íránu. Stanice TV Press rovněž uvádí, že rakety vystřelované z Jemenu na Saúdskou Arábii jsou „domácí výroby“. Experti z USA i OSN ale potvrdili, že nejméně v jednom případě loni jemenští – Teheránem podporovaní rebelové – vystřelili na saúdské sousedy raketu vyrobenou v Íránu.

sinfin.digital