Syrská vláda přerušila evakuaci Aleppa, rebelové hlásí střelbu

Info.cz

Evakuace obyvatel východního Aleppa začala ve čtvrtek ráno a v pátek byla opět přerušena. Syrská vláda tvrdí, že tak učinila kvůli povstalcům, kteří porušili podmínky příměří. Rebelové tvrdí, že Assadovi vojáci na místě střílí. 

Nové mírové rozhovory?

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes potvrdil, že Ankara ve spolupráci s Moskvou plánuje uskutečnit v Kazachstánu mírové rozhovory mezi syrskou opozicí a zástupci syrské vlády. Ruský prezident Vladimir Putin již dříve uvedl, že úzce spolupracuje s Tureckem na snaze zahájit novou sérii syrských mírových rozhovorů, jejichž cílem je zajistit celonárodní zastavení palby. Podle Çavuşoglu ruský prezident upozornil, že má jít o doplňující jednání k těm, která se vedla v Ženevě.

Naděje obyvatel východních částí Aleppa opět pohasly, když v pátek dopoledne úřady pozastavily jejich evakuaci z rozbombardovaného města. Za 24 hodin příměří stačilo východní čtvrti opustit podle údajů Moskvy 6 tisíc lidí, podle vládních zdrojů pak až 8 tisíc, další desetitisíce ale zůstávají uvězněny v troskách kdysi nejlidnatějšího syrského města.

Vláda, která nařídila evakuaci pozastavit, argumentuje tím, že pouze reagovala na porušení podmínek příměří ze strany povstalců. Ti měli přerušit evakuaci sympatizantů Bašára Asada ze syrských měst Kefraya a Foua, jak uvádí BBC a Dan Rivers, redaktor britské stanice ITV přítomný přímo na místě. The Guardian zase hovoří o palbě a výbuších na výchozí stanici autobusů, které odvážejí civilisty z východního Aleppa.

Úřady vyzvaly rovněž zdravotnické organizace, aby východní Aleppo opustily. Podle některých zdrojů pak kvůli situaci v Aleppu kontaktoval turecký premiér viceprezidenta Íránu, aby jednali o obnovení příměří. Syrská vláda vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že je připravena v evakuaci pokračovat, až rebelové opět dostojí podmínkám, které byly stanoveny na počátku.

sinfin.digital