Tajemný zvuk, který šikanuje americké diplomaty na Kubě, poprvé na nahrávce

vkr

Způsobil diplomatickou roztržku, padala kvůli němu osočení z vývoje nové sonické zbraně a rozvířil debaty o nové studené válce. Teď se konečně dostal na veřejnost. Agentura AP dokázala získat záznam zvuku, kterým údajně šikanovali americké a kanadské diplomaty v Havaně do té míry, že některým poškodili mozek, jiní vyvázli s pocitem nevolnosti a zvracením. Zvuk je nyní k dispozici na internetu, podle expertů je jeho poslech z počítače bezpečný. 

Zní to trochu jako velké množství cvrčků. Zvuk, kterým měli Kubánci útočit na americké diplomaty. Více než dvacítce lidí údajně dokázal způsobit hluchotu, nevolnost, případně poškodit mozek, přesto celou kauzu, která se vleče již několik měsíců, obestírá rouška tajemství.

Například se stále neví, jaké zařízení mohlo podobný zvuk vyluzovat. Není jasné ani to, kdo přesně na americké diplomaty cílí, šéf americké prezidentské kanceláře John Kelly nicméně tvrdí, že Kuba má zodpovědnost minimálně za to, že nedokázala ochránit zaměstnance americké ambasády. A se stoprocentní jistotou se neví ani to, zda skutečně existuje jasný vztah mezi tajemným zvukem a zdravotními obtížemi diplomatů. Ne všichni, kteří na Kubě různou míru zdravotních obtíží zaznamenali, totiž zvuk slyšeli. Ti, kdo jej však slyšeli, se shodují, že zvuk byl extrémně hlasitý.

Záznamy nahrávek diplomaté zatím poslali americkému námořnictvu a zpravodajským službám, které mají vhodné zařízení na analýzu zvuku. Žádný jasný závěr však analýza zatím nepřinesla, tvrdí server NBC News.

„Zvuk je v pásmu mezi sedmi a osmi tisíci kilohertz a obsahuje asi dvacet vrcholů, které spolu vzájemně souvisí. Každý takový vrchol odpovídá jiné frekvenci,“ komentoval složení zvuku Kausik Sarkar, expert na sonickou analýzu.

sinfin.digital