Tandem Merkelová-Macron bude silnější než se Sarkozym, říká expert. ČR musí být ve střehu

Eliška Kubátová

Německo tvoří spolu s Francií hlavní motor Evropské unie, který zažil silné roky hlavně v období, kdy byla v čele Německa Angela Merklová a Francii zároveň vedl Nicolas Sarkozy. Po nástupu Francoise Hollanda francouzsko-německý výkon tak trochu odezněl, se zvolením Emmanuela Macrona by se však mohl dočkat nového oživení. Nový prezident Francie má s Angelou Merkelovou mnoho společného a pojí je i silnější vzájemná chemie. Unie se proto musí připravit na užší integraci v rámci eurozóny, kde Česko chybí. První náznaky ohledně budoucnosti tandemu Merkelová-Macron se dají čekat po pondělní schůzce obou evropských lídrů v Berlíně, definitivně jasno však bude až po podzimních volbách v Německu.

Zatímco Francie má po zvolení centristy Emmanuela Macrona prezidentem o svém vedení na příštích pět let jasno, Německo rozklíčování této otázky teprve čeká. Poslední úspěchy Angely Merkelové v zemských volbách však naznačují, že má k obhajobě křesla kancléřky velmi blízko. Do záříjových voleb je ale stále daleko.

„Angela Merkelová je předsedkyní nejsilnější německé strany, která podle průzkumů vede nad druhou SPD o deset procentních bodů. S její vládou je nadpoloviční většina občanů spokojená. Je populárnější i v přímém srovnání se svým konkurentem Martinem Schulzem. Pokračování Merkelové v kancléřském úřadě je tedy pravděpodobné,“ řekla pro INFO.CZ analytička Asociace pro mezinárodní otázky Zuzana Lizcová. I ona ale připomíná, že do voleb zbývá ještě hodně času.

Babišovi hrozí vězení, pokud se neudrží v politice. Hraje o všechno, říká Paroubek

sinfin.digital