Teror v Manchesteru: Počet zadržených po atentátu roste, našly se i další výbušniny

ČTK

luš

Britská policie v souvislosti s pondělním teroristickým útokem v Manchesteru dosud zadržela devět osob, jednou z nich byla i žena, kterou krátce poté bez vznesení obvinění propustila. Ve vazbě tak zůstává osm lidí. Deník The Independent dnes s odvoláním na své zdroje napsal, že při raziích bezpečnostní jednotky našly také výbušniny, které mohly posloužit k dalším atentátům.

List rovněž uvedl, že jedno zařízení policisté zlikvidovali řízeným výbuchem. O kontrolované explozi na manchesterském předměstí Fallowfield informovala BBC již v úterý, v noci na dnešek pak ohlásila řízené odpálení v manchesterské části Moss Side. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že na přípravě atentátu se podílela celá skupina lidí, není proto podle informací The Independent vyloučeno, že v plánu byly i další údery.

Policisté v Británii od útoku, při kterém zahynulo 22 lidí a také předpokládaný pachatel Salman Abedi (v arabském přepisu Salmán Abádí), provádějí razie. V úterý byl podle všeho zadržen Abediův starší bratr Ismail (Ismáíl), ve středu pak bezpečnostní jednotky zatkly pět mužů a jednu ženu, která byla ale záhy propuštěna na svobodu. Poté skončil ve vazbě blíže neupřesněný muž, který byl dopaden ve středoanglickém Nuneatonu. Dnes policie oznámila další dvě zatčení.

Abediova rodina pochází z Libye, kde tamní protiteroristická jednotka zadržela jeho mladšího bratra Hashema (Hašíma), který podle informací médií předem znal podrobné plány atentátu v Manchesteru, a otce Ramadana (Ramadán).

sinfin.digital