Teror v Manchesteru: U koncertní haly se odpálil sebevražedný útočník, zabil 22 lidí

FCZ, raz

Nejméně 22 lidí zemřelo poté, co koncertní halou v britském Manchesteru v noci na dnešek otřásla exploze. Dalších 59 je zraněných. V aréně zrovna končil koncert zpěvačky Ariany Grande, když odcházející fanoušky zasáhl silná exploze. Podle policie o teroristický útok, který má na svědomí zřejmě jeden člověk. Pravděpodobně měl na sobě vestu s výbušninami, řekl na tiskové konferenci zástupce regionální policie Ian Hopkins. Mezitím se objevují zprávy, že zazněla „velká rána" v okolí obchodního centra v Manchesteru, budova je evakuovaná. 

O identitě útočníka zatím policie nechce spekulovat, zároveň prověřuje, jestli měl útočník komplice. 

„Známe totožnost útočníka tohoto zbabělého útoku, ale kvůli pokračujícímu vyšetřování ji zatím nezveřejníme,“ řekla premiérka Velké Británie Theresa Mayová, která útok v Manchesteru silně odsoudila. „Jednalo se o zvláště odporný a zbabělý útok, protože byl načasovaný tak, aby zasáhnul co nejvíce dětí a mladých lidí, kteří měli celý život ještě před sebou,“ dodala Mayová. Ta dnes odjede do Machesteru, kde se uctí památku 22 obětí útoku. 

3450389:article:true:true:true

Mezitím se objevily informace, že bylo evakuováno obchodní centrum v Manchesteru. Podle svědků tam zazněla velká rána, zda šlo o další explozi zatím není jasné. Někteří lidé podle britských médií „utíkali v slzách“. Podle deníku Sun, který se odvolává na uživatele sociální sítě Twitter, policie zadržela podezřelého. Policie oblast u nákupního střediska Arndale uzavřela. Zda má incident souvislost s včerejším atentátem, není zatím jasné. 

Jde o nejhorší útok v Británii od července 2005, kdy čtyři islamisté zabili v metru a v autobusu 52 lidí, uvedla agentura Reuters. Ve Spojeném království již delší dobu platí čtvrtý stupeň protiteroristické pohotovosti, nejvyšší je pátý.

Manchesterská policie vyzvala obyvatele města, aby se oblasti vyhýbali. Účastnice koncertu Hannah Daneová podle deníku The Guardian uvedla, že zevnitř arény se ozvala hlasitá exploze. “Pak všichni začali křičet a snažili se utéct,” řekla. Podle dalších svědků ovšem nálož explodovala v tunelu, kudy lidé koncert, kterého se účastnilo 21.000 fanoušků, opouštěli. 

Suzy Mitchellová, která bydlí naproti aréně uvedla, že zaslechla velkou ránu. “Viděla, jak z odtud utíká velké množství lidí,” dodala s tím, že rána byla velmi hlasitá. Jeden z účastníků koncertu v televizi BBC uvedl, že viděl 20 až 30 lidí bez známky života a celou řadu zraněných. Mezi oběťmi je mnoho dětí, kteří tvořily převážnou většinu návštěvníků.

sinfin.digital